10+1 karácsonyi ajándékötlet

2021.12.11

Még nem tudod, mit ajándékozz Karácsonyra a szeretteidnek? Ebben a bejegyzésben 10+1 olyan ajándékot/ tippet osztok meg veletek, amivel nem nyúlhatsz félre, és meg a környezetet sem terheled!

Sziasztok! A karácsonyi ajándékvásárlás mindenkinek máshogy zajlik. Van, aki utálja, van aki imádja, van, aki már hónapokkal az ünnep előtt tudja, mit adjon szerettének, de van aki mindig kifut az időből. Az én bejegyzésem egy kicsit talán késői, de végül is még mindig van majdnem két hét Karácsonyig.

A Karácsony is, mint a legtöbb ünnep, sokszor felesleges vásárlásba és pazarlásba fullad. Mindenki tudja, milyen érzés olyan ajándékot kapni, aminek semmi hasznát nem tudod venni, és biztos, hogy két nap múlva a szekrény legmélyén végzi. Persze magunknak is hajlamosak vagyunk ilyen, teljesen felesleges dolgokat venni, de, lévén ez egy Karácsonyi bejegyzés, térjünk vissza az ajándékokhoz! A felesleges ajándékok is nagyon jólesnek, ha tudjuk, szeretetből adták őket, de nem jobb, ha emellett nagyon örülünk is neki? Az ajándékoknak nem az ára és a mérete a fontos, hanem, hogy örömet okozzunk vele.

  1. Nem béna, vagy ünneprontó a "kívánságlista". Szerintem nyugodtan lehet arról beszélni, hogy minek örülne az, akinek adjuk az ajándékot. Akár titkosan, puhatolózva, akár egész egyszerűen rákérdezve, de mindenképp hasznos tud lenni, ha nem vagyunk biztosak magunkban.
  2. Nem kínos pénzt ajándékozni! Persze nem úgy értem, hogy nesze, itt van x összeg, hanem mondjuk, ha tudjuk, hogy az illető jogosítványra/ lakásra stb-re gyűjt, akkor lehet, hogy érdemesebb "besegíteni", mint valami felesleges tárgyat ajándékozni.
  3. Dobjátok össze! Ez igazából az előző kettőhöz tartozik még, de nagyon fontos megemlítenem. Ha mondjuk valaki csak egy dologra vágyik, de az túl nagy/ drága ajándék, akkor csak fogjon össze mindenki, és vegyétek meg neki közösen! Ennek sokkal több értelme van, mintha kap ezerféle kisebb dolgot, de nem tud örülni neki.
  4. Élmény. Egy élmény (most figyelmeztetek mindenkit, ez nagyon klisés lesz, de persze igaz), egy élmény sokszor többet tud adni egy tárgynál.
  5. Könyv. Szerintem egy könyv a lehető legjobb ajándék. Illetve én mindig nagyon örülök, ha könyvet kapok ajándékba, és általában a legtöbb családtagomnak is könyvet szoktam adni. Persze ehhez az ajándékhoz nagyon kell ismernünk az ajándékozott felet, hogy tudjuk, milyen stílusú könyv tetszene neki, de szerintem az sem baj, ha néha az ember a komfortzónáján kívül is olvas.
  6. Előfizetés. Újságra, edzésre, tanfolyamra, stb. Ezt nem tudom nagyon részletezni, ugyanúgy, mint az utazás/ program, egy előfizetés is élményt tud adni.
  7. Környezetbarát alternatíva. Szerintem egy ilyen fajta ajándék akkor is nagyon jó, ha tudjuk, hogy az illető, akinek az ajándékot adjuk, törekszik egy környezettudatosabb életmódra, de akkor is, ha inkább mi szeretnénk elindítani ezen az úton.
  8. Ehető ajándék. Ez elég viccesen hangzik, de kisebb ajándéknak tényleg nagyon jó, ha sütünk valamit, és szép dobozba csomagoljuk. A süti elfogy, a dobozt pedig újra lehet használni, így ez semmi szeméttel nem jár.
  9. Növény. Egy szobanövény remek ajándék lehet, hiszen frissességet hoz a lakásba, és jó dekoráció is. 
  10. Minden, ami saját készítésű. Ha van valamilyen kreatív hobbid, akkor ez egy nagyon jó ajándék lehet. Minden ember örül egy személyes rajznak/ festménynek/ alkotásnak, novellának vagy akár dalnak/ hangszeres előadásnak. 

10+1. Maga a találkozás. Emlékként azonban úgysem az ajándék lesz maradandó, hanem a közös ünneplés és az összejövetel, így a legnagyobb ajándék, ha kölcsönösen meghallgatjuk egymást, és élvezzük az együtt töltött időt :)

Plusz: egy kis hangolódás az ünnepre:


Néhány régebbi bejegyzésem

Legyél te az első aki értesül az új bejegyzéseimről! Iratkozz fel a hírlevélre!