A Dráva élővilága

2022.01.16

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben a Drávának az élővilágát fogom bemutatni. A blogomon ugyanis van egy ilyen sorozat, hogy két, egymás utáni héten megjelenő bejegyzésben, az elsőben a bizonyos táj/természeti hely élővilágát mutatom be, a másodikban pedig azt, hogy miben van ez a hely veszélyeztetve, illetve hogyan lehetne megelőzni ezeket a bajokat. Ez a következő két bejegyzésben csak annyiban lesz más, hogy a Dráva pont egy, még elég jó állapotban lévő folyó, tehát inkább jó példakánt, mint rosszként hoznám fel.

A Dráva a Duna mellékfolyója, Zákány-Őrtilosnál lépi át az országhatárt, majd Mattynál hagyja el Magyarországot.  Csaknem 170 km hosszú. Teljes magyarországi szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park része, ezért is lehetséges, hogy hazánk legtisztább vízű folyója. Rengeteg különleges állat él itt, különösen a madarak között találhatunk rengeteg olyan fajt, amit Magyarországon máshol nem.

Lábatlan gyík
Lábatlan gyík

Növényvilága is gyönyörű, a folyót puhafás erdő kíséri, de védett növényeket is találunk itt, elrejtve a gyomok között, nem egy közülük az év vadvirága is volt.