A gepárdok sora

2022.02.27

Sziasztok! A mai bejegyzésben a gepárdokról lesz szó. Szerintem mindenki rajongott kisgyerekként a nagymacskákért. Az oroszlánok és tigrisek mellett pedig talán a gepárdok léphetnek még fel a gyerekek rajongási listájának dobogójára. Ez a nagymacska arról híres, hogy a világ leggyorsabb szárazföldi, nem repülő állata. Emellett természetesen gyönyörűek, már az ókori egyiptomiak is rajongtak értük. Ha ebbe belegondolunk, nem túl meglepő, hogy a modern világban is igen népszerű a bundája. Sőt, egyes, természetesen dúsgazdag emberek egyenesen háziállatként tartják őket. Most biztos azt gondolod: Mégiscsak jobb, ha a házunkban lakik, mint ha a gardróbunkban. Nos, nem feltétlenül. Miért kellene a vadállatokat inkább a David Attenborough filmeken keresztül csodálni, nem pedig háziállatként tartani? Kiderül a cikkből.

A gepárdok karcsú macskák, ám nagyon izmosak. Mellkasa domború, kicsi feje, rövid orra, ám a lehető legnagyobb oxigénbevitel céljából nagy orrlyuka van. A felnőtt példányok 21-27 kg-osak, és testhosszuk 110-150 cm között mozog. Ezek a nagymacskák tudnak dorombolni. Karmaik csak félig visszahúzhatóak, mert ezek nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak a sebességnél.

A gepárdok főképp Afrikában találhatóak, korábban Észak-Indiában is éltek.

20-24 hónapos korukra lesznek ivarérettek. A nőstények 90-95 napig vemhesek, majd 1-5 kölyköt hoznak világra.

A gepárdok impalával vagy thomson-gazellával táplálkoznak, de ha többen vannak, gnúra is vadásznak. Nappali vadászok.

Gepárd csempészet

A gepárdok természetvédelmi státusza sebezhető (vulnerable). Vadon már csak 7000 példány él. Hiába  próbálják megvédeni őket, és hiába tilos befogni őket, 2010 és 2018 között, tehát csak 8 éve alatt 3500 állatot adtak el a világban. Ha belegondolunk, ez azt jelenti, hogy ha ugyanilyen tempóban "fogyasztjuk" őket, akkor 2026-ra nem lesz vadon élő gepárd. A gepárdok már rég nem a bundájuk miatt kelendők. A dúsgazdag, ingerszegény környezetben élő emberek legújabb dilije a gepárdtartás. Végül is miért ne? Szépek is, drágák is, tökéletes "kis" háziállat egy milliomosnak. De azért abba érdemes lenne belegondolni, hogy ezek az állatok vadállatok. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem szelídíthetők és elég veszélyesek (mert ha már gepárdot tartasz, akkor vállald a veszélyét), de nem érzik jól magukat ilyen környezetben! Olyan jó lenne, ha ezek az emberek megértenék ezt. Éppen egy gepárdot tartani bezárva? Ezeknek az állatoknak kilométereket kéne futniuk naponta. Mi sem örülünk, ha be vagyunk zárva napokra a házba, mondjuk egy betegség miatt. De a mi mozgásigényünk még mindig a töredéke egy gepárdénak. Képzeljünk el egy gyönyörű, egészséges gepárdot, ahogy vadászik a kölykeivel az Afrikai szavannákon. Majd képzeljünk el egy gyönyörű,(de semmiképpen sem egészséges) gepárdot, ahogyan a kanapénkon vagy a luxus autónkban üldögél. Szerintem nem csak én érzem természetellenesnek az utóbbi változatot. 

A bejegyzés végére még annyi, hogy engem is nagyon megvisel néha az igazság. De nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele. Ez az, ami miatt mi is cselekedni kezdünk. Lehet, hogy valaki alapítani fog egy gepárdvédő szervezetet és az életét arra fogja áldozni, hogy gepárdokat mentsen. De az is lehet, hogy valaki csak kisebb-nagyobb összeget fog adományozni erre a célra. Egy dolog biztos: akármilyen kis dolgot teszünk a jó ügy érdekében, az már több mint a semmi.


Néhány másik bejegyzésem:


Források:

  • wikipédia
  • national geographic, 2020. szeptemberi szám