A műanyagok fajtái

2022.03.20

Sziasztok! A mai bejegyzésem a műanyagok fajtáiról fog szólni. Sokszor engem már önmagában a műanyag szó is ki tud borítani, de ilyenkor mindig igyekszem meggyőzni magam, hogy nem a műanyagokkal lenne a probléma, hanem a mennyiséggel, amennyit használunk, és az eldobható műanyagokkal. Hiszen egyébként, a műanyag nagyon hasznos találmány. Tulajdonképpen nem is tudnánk már nélküle élni. Azonban az eldobható típusok nélkül igenis meg kell tanulnunk élni. A környezetvédelem legelső lépése, hogy életünkben megpróbáljuk csökkenteni az eldobható műanyagok mennyiségét. Esetleg teljesen el is lehet hagyni. Igen, ma már ezt is simán meglehetne oldani, csak egy kis erőfeszítés kellene hozzá. Természetesen, és ezt tapasztalatból mondom, egy nagyobb családban ez sokkal bonyolultabb. De a lassú léptek is ezerszer jobbak, mintha egyáltalán nem csinálnánk semmit az ügy érdekében. Például: amikor elkezdtem nagyon érdeklődni a környezetvédelem iránt, elég gyorsan rátaláltam a zero waste kifejezésre, ami ugye nulla hulladékot jelent. Természetesen azon a napon elhatároztam, hogy én is így szeretnék élni. Ez azóta sem sikerült. Nem csak azért, mert a zero waste kifejezés nagyon szigorú. Hanem azért, mert például két háztartásban is élek (elvált szülők), így az életemet, ha úgy nézzük 6 másik emberrel kell megosztanom. Plusz a szavam a családban, még mindig csak egy gyerek szavának számít. De mégis, hosszú győzködések után (ebben egész jó vagyok) mindig sikerül egy kicsit előre haladnunk. Mondjuk otthon már majdnem egy éve senki nem használ flakonos sampont, helyette a szilárd samponra váltottunk. És még mondhatnék példákat. Persze nem arról van szó, hogy az egész családban csak engem érdekel a környezetvédelem. Régóta szelektíven gyűjtjük a szemetet, apukámék napelemet szereltek fel, és otthon, ha a zöldségeket, vagy gyümölcsöket zacskóban veszi meg anyukám, azokat később mindig a kutya, hmm...aknák felszedésére használjuk. Kicsit a szelektíven gyűjtésre visszakanyarodva, ez ma, szerencsére, már egy egyre elterjedtebb módja annak, hogy a szemetünknek csak kis része legyen igazi szemét. A szelektíven gyűjtésről van egy nagyon jó összefoglaló videó, amit be is fogok linkelni ide, kicsit lejjebb találhatjátok. Azonban nem minden műanyagot lehet újrahasznosítani. Egyre több szabályozás van arra, hogy ezeket a nem újrahasznosítható műanyagokat kivonják a forgalomból, de ez még nem elég. Az embereknek személyesen is érdemes egy kis alapismerettel rendelkezniük, és körültekintően vásárolni. A műanyagokat amit csomagolásra használunk, 7 csoportra lehet osztani. Ezeket szinte minden terméken feltüntetik, így nagy segítség lehet a tájékozódásban. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy melyek újrahasznosíthatóak.

Tehát a műanyagok különböző típusai

  • Polietilén (az 1-es, 2-es és 4-es fajtájú műanyagok): Ez a típus a legtöbbet használt, mindegyik fajtája újrahasznosítható, de mint a bejegyzés alján látható ábra mutatja, az 1-es típusút érdemes elkerülni.
  • Polivinlklorid (A 3-as fajtájú műanyagok): valószínűleg a PVC rövidítés már ismertebb lesz mindenkinek. Habár élelmiszerek tárolására nem alkalmas, csöveket és padló burkolatot szoktak ebben szállítani. Úgy gondolom, ez a legkivédhetetlenebb, hiszen nehéz találni zero waste padló burkolatot :) De arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy műanyag játékok esetén kerüljük el ezt a típust.
  • Polipropilén (az 5-ös fajtájú műanyagok): ez a műanyag is újrahasznosítható
  • Polisztirol (A 6-os fajtájú műanyagok): Sajnos ez a típus Magyarországon nem helyezhető a szelektívbe, mert a többi műanyaghoz képest, ennek újrahasznosítása sokkal több energiát követel.
  • Egyéb (7-es típusú műanyag): Minden olyan műanyag ide tartozik, ami a másik 6 típusba nem. Általában ezekből nem eldobható műanyagokat gyártanak, de ha ilyennel találkozunk, azt kerüljük el. 

Ezek lettek volna a műanyagok főbb fajtái és típusai. Plusz csekélyke eszmefuttatásom :D Remélem tetszett, ha pedig további olvasnivalót keresel, itt van néhány korábbi bejegyzésem, jövő héten pedig új cikkel jelentkezem. Addig is, legyen szép heted!