A világ legvidámabb országai

2022.06.25

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben szerintem egy nagyon érdekes témáról lesz szó. Sorra fogjuk venni a világ legboldogabb országait, és azt is meg fogjuk nézni, hogy ez vajon mennyire van összefüggésben a környezetvédelemmel. Szerintem az emberek boldogságát nagyban tudja befolyásolni az a tudat, hogy fenntarthatóan, környezetbarátan élnek. Egyre többen küzdenek az úgynevezett ökoszorongással. Bár elsőre nem hangzik ijesztően, sőt egyesek talán még nevetségesnek is találják, ez igenis egy komoly dolog, és érdemes róla beszélni. Az viszont egészen biztos, hogy ezen a szorongáson legjobban az tud segíteni, ha cselekedetté fordítjuk. Az pedig biztos, hogy a világ legkörnyezetbarátabb országaiban komolyan támogatja az állam is ezeket a törekvéseket. Következzenek hát az országok!

Az 5 legvidámabb országban részletezem, hogy miért is kaphatták meg ezt a helyet valamint a 20 legvidámabb országot sorolom fel, és annak helyezését a környezetbarátiság listáján.
 1. Finnország: Finnország sorozatban az 5. éve a legboldogabb ország a világon. Idén, és az elmúlt 2 évben is, az emberek boldogságában fontos szerepet játszott a pontos, és teljes körű tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban. Emellett a finn állampolgárok úgy érzik, szabadok, és ők hozhatják meg a saját döntéseiket. A legkörnyezetbarátabb országai listáján pedig az előkelő 7. helyet kapták meg. Finnországban ugyanis az energia 35%-a megújuló energiaforrásból származik, sok a zöld terület, és magas a biodiverzitás is.
 2. Dánia: Dániában nagyon hasonló okokból érzik magukat ilyen boldognak az emberek, mint Finnországban. A felmérés szerint Dánia nagyon közel áll az első helyhez, és a jövőben könnyen elérheti azt. Ami viszont megdöbbentő, és kiemelkedő, hogy Dánia a legelső a környezettudatosság listáján! Itt a legtisztább levegő és a biodiverzitás is itt a legnagyobb. Dánia komolyan foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével, sok környezetbarát hotelt és  napelemes hajót működtetnek. Egyébként egy cserediák program keretein belül jövő tavasszal fogok utazni Dániába. Ezeket az adatokat tudva még jobban várom!
 3. Svájc: Svájc mind a legboldogabb országok, mind a legkörnyezetbarátabb országok listáján bronzérmet vehet át. A Svájciak nagyon egészségesek, a legalacsonyabb náluk az elhízás aránya, és ők élnek a leghosszabb ideig. Az egyik legbiztonságosabb ország a világon, nagyon nagy a GDP-jük, és magasak a fizetések is. Svájc az egyik legtöbbet újrahasznosító ország, és nagyon előre járnak fenntarthatóságban is.
 4. Izland: A világon Izlandon a legnagyobb a társadalmi támogatottság érzése. Valamint az Izlandiak a második legnagylelkűbbek a Földön. Bár a legkörnyezetbarátabb országok listáján idén "csupán" a 17. helyet szerezték meg, az Izlandi emberek életében fontos helyet foglal el a környezetvédelem, és komolyan törekednek a fenntarthatóságra.
 5. Hollandia: A legboldogabb öt közé pedig még Hollandia juthatott be. Csak úgy mondom, hogy amikor ez a bejegyzés kikerül a blogomra, én éppen ebben az országban tartózkodom :D A Holland emberek a legnagylelkűbbek szerte a világon, ami szerintem egy nagyon király dolog! A környezetbaráti listán egészen a 11. helyig meneteltek, ami nem is meglepő a szélerőművek, és biciklik országában :)
 6. Norvégia. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 9.
 7. Svédország. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 8.
 8. Luxemburg. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 2.
 9. Új-Zéland. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 19.
 10. Ausztria. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 6.
 11. Ausztrália. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye:13.
 12. Izrael. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 29.
 13. Németország. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 10.
 14. Kanada. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 20.
 15. Írország. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 16.
 16. Costa Rica. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 52.
 17. Egyesült Királyság. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 4.
 18. Csehország. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 20.
 19. USA. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 24.
 20. Belgium. Legkörnyezetbarátabb országok listáján elért helye: 15.

Ez lenne hát a top 20-as lista. Biztos nektek is feltűnt, hogy két országot kivéve a legkörnyezetbarátabb országok listáján is minden ország a legjobb 20-ban volt. Szerintem ez egyértelműen kimutatja, hogy igenis van összefüggés a két dolog között. Persze, fordítottan is működik a dolog. Minél boldogabbak az emberek, annál előbb tudnak a környezetvédelem témájával foglalkozni. Nem tagadhatjuk, fontos tényező a pénz is. Ismét egy-egy kivétellel az összes listán szereplő országban nagy jólét van. Ez most még úgy tűnik elengedhetetlen tényező a fenntarthatósághoz. Azonban ez egyáltalán nem igaz. Egyénileg sok esetben még rövidtávon is olcsóbb a környezettudatos életmód, hosszú távon azonban sokkal olcsóbb. Azonban államilag is sokszor kifizetődőbb lenne a zöldebb megoldás, fenntartható energiaforrások esetén ugyanis nem kellene importálni a fosszilis energiahordozókat.

Fontos adat, hogy a legboldogabb országok listáján Magyarországot az 52. helyen kereshetjük, a környezetbarát országokén pedig a valamivel jobb 33-on. Az utóbbin személyesen is tudunk javítani. Azt, hogy az állam a jövőben valamivel jobban támogassa a fenntarthatóságot, egyenlőre nem sok esélyt látok, de reménykedjünk együtt! :) A boldogsággal kapcsolatban pedig egy rövidke dalidézetet kell csak az eszünkbe vésni: Don't  worry, be happy! Legyen szép hetetek, sziasztok!


További bejegyzéseim: