Marsra szállás

2021.03.01

Sziasztok! Biztosan sokan tudjátok, hogy február  18-án, csütörtökön a NASA Perseverance nevű marsjárója sikeresen leszállt a Marsra. Ezt a történelmi eseményt élőben lehetett nézni a NASA oldalán, de magyar közvetítés is ment a youtube-on. Akit érdekel, bármikor vissza lehet nézni őket. Egyébként nem csak Amerikából indult Mars-expedíció, február 9-én az Egyesült Arab Emírségek Amal nevű műholdjának sikerült Mars körüli pályára állnia, február 10-én pedig a Kinai Tianwen-1 kezdi meg ugyanezt a folyamatot, márcusban pedig meg is kísérlik a Marsra szállást. Hogy miért éppen egyszerre történik ez a sok esemény? A válasz mögött nem egy összesküvés-elmélet áll, csupán 2020 júliusában állt a Mars és a Föld olyan közelségben, hogy nyereséges volt elindítani az expedíciókat. Így a Perseverance 470 millió kilométert tett meg, fél év után, és végül csütörtökön leszállt a Vörös bolygóra, egy egykori tómederbe. Akit érdekelnek a részletek, belinkelek néhány oldalt, ahol sok érdekességet megtudhattok, természetesen a NASA oldalát is, ahova nap mint nap egyre több képet töltenek fel, amit a marsjáró készített.


Én nem vagyok egy nagy űr-szakértő, és az átlagembereknél jobban nem is érdekel a téma, de nagyon izgatott lettem, amikor láttam, hogy élőben lehet nézni ezt az eseményt. Sőt, nem csak érdekesnek találtam, valahogy meg is ijesztett: nem tudni, hogy mikor és milyen körülmények között, de biztos eljön majd az a nap, amikor az emberiség szép lassan kiterjeszti hatalmát, és elhagyja a földet. Ennek a lehetőségnek sok nézőpontja van, lehet fejlődésnek nevezni, de ugyanakkor nagyon szánalmas is. Hisz ez azt jelentené, hogy miután egy egész bolygót tönkretettünk, továbbállunk, mint aki jól végezte dolgát. Nyilvánvalóan ez egy visszafordíthatatlan folyamat és pozitív oldala is van, azt kéne észrevenni, hogy nem fog bekövetkezni éveken belül. Magyarul nem várhatjuk ölbe tett kézzel a napot, amikor végre elmehetünk egy másik bolygóra, ha életben akarunk maradni, meg kell menteni Földünket is. Vicces, hogy éppen most kezdtem el a novellám/kisregényem részeit feltölteni, tulajdonképpen ezt a témakört dolgozza fel (persze fantáziadúsan), hisz így olyan, mintha ez a bejegyzés egy kiegészítés lenne hozzá :).


Ha érdekel a novellám első része:

Ha esetleg érdekel még valamilyen környezetvédelmi téma, akkor nemrég írtam az Ausztrál Nagy-koralltenger élővilágáról és veszélyhelyzetéről:

Érdekességek, források: