A méhek védelmében

2022.01.23

Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség legfeljebb 4 évvel éli túl

Albert Einstein

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben a méhek fontosságáról fogok beszélni. Szerintem januárban, februárban már mindenki várja egy kicsit a tavaszt, a meleget, a napsütést, az illatokat és persze, hogy minden újra zöldbe és színesbe boruljon. De gondoljunk bele, mi lenne, ha ezt többé nem történne meg? Ha, bár a fák kizöldülnének, de nem virágoznának? Ha, hiába várnánk, de nem teremnének meg a gyümölcseink, zöldségeink? Kis túlzással ez történne, ha a földön már nem lennének méhek. 

A méhekről szerintem 10-ből 9 embernek a méz jut eszébe. Pedig, a méheknek ennél sokkal fontosabb szerepük van az életünkben. A rovarporzású növények 80%-át a méhek porozzák be, a gazdasági növényinknek pedig a 70%-át. Ha belegondolunk, ez egy nagyon durva adat. Így már nem is olyan nehéz elképzelni, hogy az emberek éhen halnának, ha nem lennének méhek.

Mi lehet a méhek pusztulásának oka?

A méhek pusztulásának nagyon sok oka lehet, többek között a monokultúrás gazdálkodás, a növényvédő szerek alkalmazása, aszályok, paraziták, vagy éppen a mobiltelefonok mindennapi használata is befolyásolhatja a méhek állományának rohamos csökkenését. Ami pedig szintén nagyon fontos, hogy az emberek nagy része a szépen lenyírt, "rendezett", pázsitos kerteket szeretik, és a legtöbb parkot is ez alapján tartják karban. Ez pedig egyáltalán nem csalogató a méheknek. Én amúgy nem értem ezt a mániát, nekem sokkal jobban tetszik egy vadregényes, erdőszerű kert, mint egy unalmas, ráadásul teljesen árnyékmentes kert. Egyébként vannak ilyen kezdeményezések  is, amik inkább a sokszínűbb, erdő-és rétszerűbb parkokat és kerteket próbálják népszerűsíteni. Ez szerintem egy nagyon jó ötlet, hiszen a méhek megjelenése csak egy, a rengeteg pozitív hatásból, amiket ezek a természetközelibb megoldások kiváltanak.

Tehát: Mi mit tehetünk a méhekért?

Ültessünk sok olyan növényt, virágot, amiket a méhek beporozhatnak. Próbáljunk olyan kertet létrehozni, ahol nagyon sokfajta és féle növény van, így az kertünkben megjelenő rovarok, madarak is sokszínűbbek lesznek.


Néhány korábbi bejegyzésem