Milyen veszély fenyegeti hazai folyóinkat?

2022.01.30

Sziasztok! Habár, közben volt egy bejegyzés, a méhekről, most megcsinálom a Drávás bejegyzésem folytatását. Tehát, az előző cikkemben a Dráva élővilágát mutattam be, ebben pedig azt fogom elmondani, milyen veszélyek fenyegetik hazai folyóinkat, és, ha egy mód van rá, hogyan tehetünk ellene.

Milyen veszélyek fenyegetik hazai folyóinkat?

  • Szemetelés. Talán ez egy olyan probléma, amit mindenki sejt, magától is. Az emberek, akarva és akaratlanul is szemetelnek. Mert egy dolog a kukába dobni a szemetet, ha mondjuk a szél kifújja onnan. Tegnap például moziban voltunk a családommal, és a pláza előtt kb. 20-25 papírzacskó szállingózott. Nagyon elszomorító volt látni ezt az eseményt, de utólag gondolkoztam azon, hogy valószínűleg azoknak nejlon zacskóknak csak egy kis részét dobálták el az emberek, a többi a szél fújhatta ki a kukákból. De, közvetetten ez is az ember hibája, nem? Hiszen, ha tudjuk, hogy a szél kifújhatja a szemetesből a szemetet, akkor csak olyan szemétládát gyártsunk, aminek teteje van. De azért, nem mindig ilyen extrém a helyzet, tényleg van, amikor az emberek egyszerűen csak ilyenek. Trehányak, figyelmetlenek, nemtörődömök. Szóval, plusz tíz lépést tegyünk már meg a szemetesig!
  • A szemetelés mellet még egy nagyon fontos része van a vízszennyezésnek, ez pedig gyárak, földek, városok szennyező hatása.
  • Fizikai átalakítások. Ez egy olyan veszély, ami a Dráva élővilágát különösen fenyegette egy pár éve. Ugyanis a Dráva magyar-horvát szakaszára, a több meglévő mellé, még 5 erőművet szerettek volna építeni. Tüntetések indultak, de akármennyire kerestem, semmit nem találtam arról, hogy végül megépítették e ezeket az erőműveket.

Mit tehetünk folyóink védelmében?

  • Nem szemetelünk! Ezt már korábban is említettem, de természetesen ez a legkönnyebb, és legegyértelműbb.
  • Ha lehetséges menjünk tüntetni! Elég sok tüntetés szokott lenni folyóink védelmében, bár, őszintén, ezen a területen nekem is van hova fejlődnöm.
  • Ismerjük, és szeressük folyóinkat! Ez, ha úgy is tűnhet, hogy nem segít hozzá semmihez, valójában nagyon fontos. Ugyanis ahhoz, hogy saját ügyünknek tekintsük, meg kell ismernünk, és szeretnünk folyóinkat! Úgyhogy, ha van egy kis idős, túrára vagy vízitúrára fel!

Utolsóként pedig még egy kép, a Dráváról, amit az előző bejegyzésem óta találtam. Legyen szép heted!


Néhány korábbi bejegyzésem