Raya és az utolsó sárkány

2021.08.08

Sziasztok! Úgy érzem sok film/könyv ajánló lesz mostanában, mert így nyáron több időm van filmezni és olvasni, valamint nemrég készítettem egy interjút Vászonzsákoslány (Antal Évi) zero waste-er, vegán youtuberrel egy interjút, amiben nagyon sok környezetvédelemmel, veganizmussal kacsolatos dokumentumfilmet ajánlott. (Az interjút egyébként a bejegyzés végén lévő gombra kattintva érhetitek el.) Remélem tetszenek majd nektek ezek a típusú bejegyzések, ha igen, nagyon örülök egy megosztásnak vagy kommentnek a bejegyzés alján. Ha pedig nem szeretnál lemaradni a legújabb bejegyzéseimről, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, amit a főoldalon érsz el. Na. Elég az önpromóból, ez éppen elég volt :) Vágjunk is bele!


A történet röviden: A mesebeli világ régen  egy nagy, harmóniában élő ország volt, Kummandra, amit sárkányok védelmeztek. De az emberi gonoszság miatt megjelennek a druunok, a sötét szellemek, akik kővé változtatják az embereket. A sárkányok harcra kelnek a  duunokkal és megalkotnak egy varázskövet, a sárkányékkövet, ami elpusztítja a sötét erőket. Minden sárkány hozzáadja a saját erejét a kőhöz, amit az egyik sárkányra, Sisudatura bíznak, aki ezzel végül legyőzi a druunokat. Sisudatu eltünik, de az összes kövé dermedt ember feléled, de ahelyett, hogy békességen élnének, összevesznek a varázsékkövön. Kummandra öt részre szakad, az öt ősi törzs különválik. Minden törzs a sárkány egy-egy testrészéről van elnevezve: Agyar, Farok, Karom, Gerinc és Sziv. Az ékkövet a szív-beliek őrzik, ezt a feladatot a törzsfőnönkök látják el, generációk óta. Történetünk főhősnője a jelenlegi törzsfőnök (Benja törzsfő) lánya, Raya. Édesapja álma, hogy a népek békét kössenek és Kummandra újra egységes legyen. Ezért hívja meg a többi törzsfőnököt és kíséretét látogatóba. Raya és Agyar törzsfőjének lánya, Namaari összebarátkoznak, Raya pedig annyira megbízik benne, hogy megmutatja neki az ékkő rejtekhelyét. Namaari elárulja Rayát és a törzsfők veszekedés közben leejtik és összetörik a követ. Ezután aa druunok újraélednek és többek között Raya édesapja is kővé változik. A történet fonalát évekkel később vesszük fel. Raya már felnőtt, egyedül (illetve "kisállatával" Tuk Tukkal) kutat Sisu, az elveszett sárkány után. Végül megtalálja és újraéleszti. Mivel az ékkő darabokra tört szét, Raya és Sisu feladata összegyűjteni a darabjait és összerakni. Ha ez sikerül, eltűnnek a druunok és az emberek újra kiérdemelnék a sárkányok bizalmát.

Most biztos elgondolkozol, hogyan lehet belemagyarázni a környezetvédelmet egy rajzfilmbe. Hát, előfordulhat, hogy az agyamra ment, hogy környezetvédő blogot és regényt írok, éppen egy klíma változással kapcsolatos könyvet olvasok, és kb. 1 hónapja David Attenborough: Egy élet a földön alkotásának hatása alatt vagyok, ezért látom bele mindenbe a környezetvédelmet. Na, mindegy, én valahogy már a film előtt is, csak a plakátokból, képekből erre asszociáltam. Bár utánanéztem sok helyen nem találtam ilyesmit, sehol nem írnak arról, hogy a történetben lenne ilyen szál. Szinte minden oldal (magyar és angol) is azt írta, a történet "tanulsága" a bizalom. Ezzel egyet is értek, de valahogy az egész történet olyan kétféleképpen érthető. Mert ott van az egyik verzió, hogy a druunok az emberi gonoszság megtestesítői, őket kell legyőzni úgy, hogy közben az emberek eleve nem igazán kedvelik egymást. Tehát a közös cél érdekében össze kell fognunk és bízni egymásban. De. A másik verzió. A druunok a környezetszennyezést mutatják, ami egyre csak terjed, ha nem állítjuk meg. És Ezt kell legyőznünk összefogva közös erővel. Vajon én képzelek bele ilyen szálakat és a készítők semmi ilyenre nem gondoltak? Vagy ez tényleg egy szándékos utalás? Lehet, hogy mostanában az emberek önkéntelenül belepakolnak ilyen témákat a műveikbe? Nem tudom. A leghasznosabb az lenne, ha újra kisgyerekkánt nézhetném a meséket és csupán tudat alatt leszűrném a tanulságot...


Néhány másik bejegyzésem ami érdekelhet:

Legyél te az első, aki értesül a bejegyzéseimről! Iratkozz fel a hírlevelemre!